26 Şubat 2013 Salı

Hücum bir kedi kadar nankör, savunma ise bir köpek kadar sadıktır.

Zannediyorum Indiana Üniversitesi'nin efsanevi koçu Bobby Knight'tı bu sözü söyleyen. Benim de basketbol felsefeme çok yatkın bir söz. Peki, iyi savunmayı neye göre belirleriz? Burada, iyi hücumu neye göre belirlediğimizi yazmıştım. Savunma için de değişen bir şey yok. Onu da benzer bir prensiple belirleriz. Tabii ki bunun için de tempo çok önemli. Tempo ile ilgili yazımı okumadıysanız, ona da göz atmanızda fayda var.

Bir takımın defansının iyi veya kötü olması sadece yediği sayı ile değerlendirilebilir mi? Hücum verimliliği(ORAT) ile ilgili yazımı okuyanların "Hayır" dediğini duyar gibiyim. Bir takım az top kullanıyor, rakibine de az top kullandırıyorsa az sayı yiyeceği çok açık. O zaman savunma verimliliği tempodan bağımsız bir hale getirmemiz lazım. Bunun için de şu metot kullanılır:

Tempo ve Possession Her Yerde


Daha önce her zaman bahsettiğim gibi basketbolda tempo çok önemli. O önemli olunca possession sayılarının ve haliyle temponun hesaplanması da çok önemli oluyor. Bir maçta temponun nasıl tahminlenebileceği ile ilgili yazıma buradan da ulaşabilirsiniz.

DRAT Tanımı ve Hesaplanması


Savunma verimliliği(DRAT), rakibin 100 possessionında yediğiniz toplam sayıdır. Her maç için ayrı ayrı hesaplanır. Daha sonra genel savunma etkinliği hesaplanmak istenirse, tüm maçlardaki savunma verimliliği ortalaması alınarak bulunabilir. Matematiksel olarak gösterimi ve hesaplanması şöyledir: 

\[DRAT=\frac{YenenSayi}{RakibinPossessionSayisi}x100\] 

Tanımı,kullanımı ve hesaplanması bakımından ORAT'e çok benzer. Aradaki tek fark, hücum etkinliğinin yüksek olması takımınız için iyiyken, DRAT'in yüksek olması takımınız için kötüdür, rakibinizin 100 "possession"ında daga fazla sayı yediğiniz anlamına gelir. Bunun dışında ORAT için geçerli olan tüm kurallar DRAT için de geçerlidir.

DRAT, ORAT ile çok benzer olduğundan daha fazla örnek veya detay vermeye gerek görmedim, ama merak ettiğiniz detayları varsa sormaktan çekinmeyin, lütfen.  

eDIFF nedir?


ORtg ve DRtg arasındaki bağı, iki istatistiğe ayrı ayrı bakmadan kurabileceğiniz bir istatistik daha var. Bu istatistiğin adı verimlilik farkı(efficiency difference/eDIFF). Çok kolay bir şekilde;

\[eDIFF=ORAT-DRAT\]
 ifadesi ile hesaplanır. Pozitif değerde olması hücum verimliliğinizin, savunma verimliliğinizden iyi olduğunu gösterir. Ne kadar büyükse o kadar iyidir. İki değer yerine bir değere bakmak isteyen üşengeçler için birebirdir :) . Şahsen ben, bir faydasını görmüş değilim, elimde ORAT ve DRAT'nin beraber olmasını tercih ederim.

Görüşmek üzere.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar