7 Ocak 2014 Salı

Basketbol On/Off Split ile Oyuncuların Gerçek Performansını Ölçmek...

Kim iyi basketbolcudur? En fazla sayı atan, asist yapan... (mı?) En doğru cevap; tartışmasız, takımına katkı yapan olur zannederim. Takımın öne geçmesine, çok sayı atmasına veya az sayı yemesine yardım eden oyuncu.

Bildiğiniz gibi, haftanın veya sezonun iyilerini belirlemek için Euroleague'de Performance Index Rating(PIR) ve NBA'de Player Efficiency Rating (PER) gibi hesaplamalar kullanılıyor. Ancak bu reytinglerdeki iki büyük sorun birçok otorite tarafından kabul ediliyor:



  • Bu reytinglerin hücum becerisine daha fazla değer vermeleri,
  • Bu reytinglerin bireysel istatistikler kullanarak elde edilmesi (yani, rakibin en iyi oyuncusunu çok iyi savunma yaparak durdurma veya pota altında blok tehdidi oluşturarak kolay sayı atılmasını engelleme vb. gibi bazı durumlarda istatistiklere yansımayan katkıların göz ardı edilmesi),


Daha önce burada Plus/Minus istatistiğinden bahsetmiştik. On/Off Split, bireyin takıma katkısının daha standart bir şekilde ölçülebildiği bir istatistik, bu bakımdan +/- istatistiğinden daha faydalı olabilir. İnceleyelim.

On/Off Split Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

On/Off Split istatistiği, bir oyuncunun, takımın hem hücumuna hem de defansına etkisini görmeye yardımcı olur. Tabii ki, beraber oynadığı takım arkadaşları ve rakibi göz önünde bulundurmadığı için kusursuz bir ölçüm vermez ancak oyunun her iki yönünü de ele alması ve bireysel istatistik yerine takım performansını kullanması bakımından faydalıdır. Yine de bu istatistiği değerlendirirken, çoğu istatistikte olduğu gibi, sadece sayılara bağlı kalınmayıp, diğer kriterlerin de düşünülmesi iyi olacaktır kanaatindeyim.

Şimdi bu istatistiğin nasıl hesaplandığına bakalım. Daha önceki bir yazımda, Hücum reytingi ve Defans reytinginden (ORAT ve DRAT) bahsetmiştim. Hesaplamada, bu reytingler karşımıza çıkıyor. 

Kısaca bulunmak istenen şu: Takımın hücum ve defans etkinliği, oyuncu sahadayken ve benchte otururken nasıl değişiyor? Oyuncu sahadayken, takımın ORAT değerinin artması, kenardayken azalması; defans etkinliği (DRAT) değerinin oyundayken azalması, kenardayken artması, oyuncunun takımına katkı sağladığı anlamına gelir.

Önce, değerlendirmeye aldığımız oyuncu oyundayken ve oyun dışındayken, takımın ORAT ve DRAT değerlerini buluyoruz. Daha sonra ORAT'leri ve DRAT'leri birbirinden çıkararak ORATnet ve DRATnet değerlerini buluyoruz. En sonunda da ORATnet'ten DRATnet'i çıkararak NET ON/OFF değerini buluyoruz.

Bir Örnek


Aşağıdaki tabloya göz atalım:

Player ORAT on ORAT off ORAT net DRAT on DRAT off DRAT net eDIFF net
Preldzic, Emir 119.16 109.36 9.8 106.06 103.88 2.18 7.62

Bu tablo, 2013-2014 Euroleague'de Emir Preldzic'in on/off split değerlerini gösteriyor. ORAT net değerinin +9.8 olması, Preldzic sahadayken takımın her 100 possession başına 9.8 sayı daha fazla attığı anlamına geliyor. Ancak, DRAT net değeri, Preldzic sahadayken, Fenerbahçe Ülker'in 100 possession başına 2.18 sayı daha fazla yediğini gösteriyor.

Tabi burada, şöyle bir olasılığı da göz ardı etmemek gerekiyor: Preldzic, iyi bir savunmacı olan bir oyuncu ile değişerek oynuyorsa, savunmada oluşan bu fark; Preldzic kötü savunma yaptığından değil, onun yerine oyuna giren oyuncu takımın savunmasını yukarı çektiğinden de kaynaklanabilir. Bu bilginin ışığında, tekrar vurgulanması gereken bir nokta göze çarpıyor: On/Off Split değeri sağduyu kullanılarak değerlendirilmesi gereken bir istatistik.

Bir başka örnek de Galatasaray Liv Hospital'den Milan Macvan:

Player ORAT on ORAT off ORAT net DRAT on DRAT off DRAT net eDIFF net
Macvan, Milan 100.33 96.34 3.99 97.67 112.03 -14.36 18.35

Özellikle, oyuncunun defansif etkinliğinin ne kadar yüksek olduğu DRAT net istatistiğinin -14.36 olmasından görülüyor. Bunun yorumu, Macvan sahadayken, saha dışında olduğuna göre Galatasaray Liv Hospital takımı her 100 possession'da 14.36 sayı daha az yemiş. 

Bu da Macvan'ın takım savunması için ne kadar önemli bir öğe olduğunu gösteriyor ki; bu kadar büyük bir defansif etkiyi, hiçbir bireysel istatistik ile tespit etmek mümkün değil. 

Sonuç

On/Off Split, oyuncuların atılan sayı, rebound, asist, top çalma gibi sadece ölçülebilir istatistiklerine bağlı kalmayan; oyuncunun takıma yaptığı bireysel istatistiklerle ölçülemez katkıyı da göz önünde bulunduran faydalı bir istatistik. Ayrıca, 100 possession değeri üzerinden standardize edilmesi de büyük bir avantajı.

Yine de, her istatistik gibi dikkatli değerlendirilmesi şart.

Sevgiler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar